فراه داټ کام
خبری، فرهنگی، اجتماعی، معلوماتی و...

 

کولرهاى وطنى فراه بازار کولرهاى خارجى را سرد کرده است

شهرفراه (پژواک،١٤سرطان٩١):  یک باشندۀ ولايت فراه، دست به اختراع و ساخت یکنوع کولر کم مصرف و ارزان زده که نه تنها به ولايات گرمسيرصادر ميشود، بلکه بازارکولرهاى خارجى را نيز سرد نموده است.



ادامه مطلب ...


قلعه تاریخی فریدون درمعرض تخریب قراردارد

فراه (پژواک، ٢٦حمل٩١) : قلعه فریدون درولایت فراه؛ با بيش از دوهزار سال قدامت تاریخی اش درمعرض تخريب قرار دارد.



ادامه مطلب ...


 

د فریدون کلا

                        د بیا رغونی لپاره یومهمه طرحه

 

لیکوال: حاجی عبدالمجید (بهلول)

 

د فراه رود له سر چشمی څخه چه دا رود د غور ولایت څخه راوزی او په سیستان جهیل کی توئیږي پر غاړو ئی ډیری تاریخی کلا ګانی او ښارونه شته.



ادامه مطلب ...


 

د فراه ولايت د ځينو ميوه جاتو

بيلابيل خصوصيات

 

ژباړه او برابرونکی: نجيب الله ‌‌‌‌‌ ادبيار

 

 عُناب

 عناب خوندوره ميوه ده اوهم د ډيرو گټورو دواگانو په كتار كښي تيريږي.

دا ميوه د بدن په زياد والي كښي مرسته كوي او هم د ماهيچو توان ډيروي.



ادامه مطلب ...


تصویری نمای کامل قلعه فریدون (شهر کهنه) ولایت فراه



خاطرات یک سیاح

فراه ( 165 ) سال قبل

        تهیه و ترتیب: عبدالرحمن وقار (جوینی)

  جی پی فریه در سال 1845 م 1261 هـ. ش دوباره از فرانسه به مقصد ایران حرکت کرد. ابتدا به بغداد و سپس به ایران آمد. شهرهای ایران از جمله تهران را گش و از طریق مشهد وارد افغانستان شد. وزیر یارمحمد خان الکوزی حاکم مقتدر هرات او را در محضرش کمک نمود سفر او بکشور ما مصادف به تهاجمات انگلیس در خاک ما بود.



ادامه مطلب ...


21 / 11 / 1390برچسب:, :: 19:9 ::  نويسنده : همایون ذهین

فراه دیروز

نویسنده: مختار (راهب)

ولایت فراه در عصر تیموریان جزیی از ولایت هرات و خواهی نخواهی از مزایای فرهنگ و تمدن درخشان آن دوره برخوردار بوده است.

ولایت فراه از عهد امیر شیرعلی خان الی دوران امیرحبیب الله خان منحیث یک ولایت بزرگ (که ولایت نیمروز نیز جزِ آن بود) به حساب می آمد. ولی در دوران حکومت امان الله خان به حیث حکومت اعلی فراه نامیده شد.



ادامه مطلب ...


21 / 11 / 1390برچسب:, :: 18:57 ::  نويسنده : همایون ذهین

نهاد های فرهنگی فعال در فراه:

ریاست اطلاعات وفرهنگ ولایت فراه

در بخش نهاد های فرهنگی و جوانان، دو نهادی که پیشتاز و فعال تر بوده اند قرار ذیل است:



ادامه مطلب ...


معلوماتی در مورد ولسوالی زیبای پرچمن

مناظر طبيعي زيبا زيادي در ولايت فراه موجود است،  یکی از اين مناطق، منطقه  سر سبز، سرد سیر، پر میوه و حاصل خیز ولسوالی پرچمن بنام لروند مي باشد كه مطلبي آماده گرديده است كه براي شماتقديم مي شود: این جای زیبا در جنوب شرق ولسوالی پرچمن و در شمال مشکانها قــــرار دارد کوه های بلند که چهار اطراف آنرا احاطه نموده در 3 فصل سال بهار ، تابستان و خزان با اشجار مختلف و با رنگ های گونا گون و در زمستان به برف پوشیده است. درین محل سه راه عبور و مرور وجود دارد که از سر کوتل های بسیار بلند بنام کوتل لروند ، کوتل بورک و کوتل سرخ است.

 

                                                                                                  تهیه کننده و نویسنده: عبدالحمید(حمید)

                                                                                                          نماینده شورای ولایتی ولایت فراه



ادامه مطلب ...


تعدادی از سکه هاى تاريخى در فراه بدست آمد

فراه (پژواک اول جدی ٩٠): پانزده سکه تاریخی که دریک کوزه جابجا شده بود درمنطقه تاریخی در مرکز ولایت فراه کشف و به ریاست اطلاعات و فرهنگ این ولایت تسلیم داده شد.



ادامه مطلب ...


26 / 8 / 1390برچسب:, :: 10:53 ::  نويسنده : همایون ذهین

موقعیت جغرافیایی فراه:

ولایت باستانی فراه در جمع وسیعترین ولایات افغانستان قرار داشته و در غرب کشور موقعیت دارد.

این ولایت از شمال به ولایت هرات، از جنوب به ولایت نیمروز، از شرق به ولایت هلمند و از جانب غرب، حدود ۲۹۰ کیلومتر، با کشور جمهوری اسلامی ایران هم سرحد می باشد.



ادامه مطلب ...


26 / 8 / 1390برچسب:, :: 10:50 ::  نويسنده : همایون ذهین

وجه تسمیه فراه:

قدیمیترین منبعی که در آن از سرزمین فراه یاد شده، کتاب اوستاست که حدود (650- سال قبل از میلاد) در زمان زردشت تدوین یافته و در آن کلمه به صورت "فراداتا" به رود خانه ای اتلاق شده که از میان آن میگذرد و ما آنرا فراهرود می نامیم.



ادامه مطلب ...


26 / 8 / 1390برچسب:, :: 10:46 ::  نويسنده : همایون ذهین

پیشینۀ تاریخی فراه

نویسنده: مختار (راهب)

ولایت فراه در اعصار گذشته در حوزۀ سکاستین ( سیستان ) و آریانه ( خراسان ) از لحاظ تمدن، موقعیت و نفوس، از بلاد معروف و معمور در منطقه شناخته شده است.

سرزمین پهناور سیستان ( فراه، نیمروز و هیرمند ) با پیشینۀ کهن و پربار، گهواره رُشد آیین زردشتی و محور حماسه های ملی و تاریخی کشور ما بشمار می رود.



ادامه مطلب ...


معلوماتی در مورد ولسوالی اناردره ولایت فراه

جلسه شوراي همبستگي مردم اناردره مقيم در هرات

 

 در جلسه شوراي همبستكي مردم اناردره مقيم در هرات  در تاريخ 23/3/1389 با حضور جمعي ازريش سفيدان اناردره  وتاجران و هم چنين جوانان اناردره برگزار شد در اين جلسه صميمي و دوستانه نظرهاي مختلفي پيرامون كانديداتوري الحاج وحيد صديقي ابراز شد كه در نهايت تمام شركت كننده  ها در اين جلسه  خواستار حضور اداقل يك نماينده از مردم اناردره در پارلمان افغانستان شد ند

وهم چنين چند تن از جوانان اناردره در اين جلسه سخناني در مورد كانديداتوري حاجي وحيد صديقي ابراز داشتن  وخواستار راي تمام اقوام اناردره گي  چه زهكني و اناردره گي  وحتي جذب  دوستان هراتي خود براي راي دادن براي محترم حاجي وحيد صديقي شدند در پايان جلسه با دعاي خير بركات پايان يافت



ادامه مطلب ...


16 / 6 / 1390برچسب:, :: 12:27 ::  نويسنده : همایون ذهین

گرمی طاقت فرسای فراه

           با اینکه فراه رود یکی از دریاهای به نام افغانستان است و 320 کیلومتر طول دارد، اما به علتی که بر آن هیچ بندی جهت مهار آب در مواقع آب خیزی اعمار نشده و فقط در ماه های دلو، حوت، حمل، ثور و جوزا آب دارد و بقیه سال خشک و بی آب است. به این خاطر اقلیم فراه خشک و گرم میباشد.



ادامه مطلب ...


16 / 6 / 1390برچسب:, :: 12:25 ::  نويسنده : همایون ذهین

نمکسار فراه

در فراه نمکسار بسیار کلانی وجود دارد که مردم اطراف آن سالهای سال از آن استفاده می کردند. نمکسار در ولسوالی پشتکوه قلعه کاه و نزدیک به مرز ایران موقعیت دارد. به علت سالها رسوب سودیم و کلورین، با تشکیل سودیم کلوراید (Na Cl2)، این معدن بزرگ در این جا تشکیل شده که سالها مشکل مردم فراه را از ناحیۀ نمک مرفوع می ساخت.



ادامه مطلب ...


«فراداتا»، قدیمی ترین منبع حیات فراهیان

    

    فراداتا که امروز فراهرود نامیده می شود، قدیمی ترین اصطلاحیست که بر این رود خانه گذاشته شده، زیرا بدون امواج خروشان این دریا زندگی و انسان به سراغ این وادی هرگز نمی آمد. پس زندگی فراهیان مدیون این دریاست که از سیاه کوه سرچشمه میگیرد و بعد از 320 کیلومتر به هامون صابری می ریزد.



ادامه مطلب ...


ولایــــــــت فــــــــــــــــــــــراه

 

نمای خیلی دور از شهر باستانی فراه

شهر فراه از دو محله اصلی به نام یزدی و پشتو تشکیل شده است. گوبا در حدود زمان صفوی شخصی از یزد ایران و شخصی پشتوتبار هر یک قلعه‌ای در محل کنونی فراه بنیاد کردند که هنوز محلات مربوطه به تخلص ایشان نامیده می‌شوند



ادامه مطلب ...


14 / 6 / 1390برچسب:, :: 11:52 ::  نويسنده : همایون ذهین

قلعه فریدون (شهر کهنه)                     

قلعه فریدون که مشهور به شهر کهنه در بین مردم شده است یکی از آبدات تاریخی بزرگ تاریخی سیستان زمین میباشد. این قلعه تقریباً در مؤقعیت شش کیلومتری شمال شهر جدید فراه موجود میباشد. قلعه فریدون تماماً خاکی و خام کار شده که دارای (99) برج که از جمله چند برج آن بزرگ و بقیه کوچکتر هستند، میباشد.  

مساحت داخلی و حریم آن در حدود 300 جریب زمین را احتوا مینماید. قدامت آبده بیش از 2000 دو هزار سال تخمین زده شده است. پادشاه وقت، فریدون این قلعه را آباد نموده است. از این آبده در کتاب های مشهور و معتبر چون شهنامه فردوسی (مخصوصاً در مشتقات شهنامه) و تاریخ سیستان و بعضی آثار دیگر یاد آوری شده است.

قسمی که دیده می شود در گوشه ای از قلعه، خانه ها و جای بود و باش فریدون و متباقی دوکانها شهر بوده، که در مجموع با مرور زمان و بی توجهی مسولان و مردم شکست و ریخت های داشته که تا اکنون هیچ نوع بازسازی از طرف افراد مسول دولتی صورت نگرفته است.

در قسمت پیشروی  این آبده هوتلی موجود است که این هوتل قدامت تاریخی زیادی نداشته بلکه چند دهه پیش اعمار شده است.

به اساس قانون اساسی افغانستان تجاوز به حریم، قاچاق و تخریب آثار تاریخی ممنوع بوده، لیکن عده ای از مردم محل بدون در نظر داشت منافع ملی کشور، خاک قلعه فریدون ( که بیانگرهویت تاریخی و ارزش فراه است)، را بشکل غیر قانونی بحیث کود در زمین هایشان استفاده میکنند، که باعث تخریب و از بین رفتن آن میگردد.  

 



 
 
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب